Geçen yüzyılın başında görüntülü telefonu ilk o bildi: Geleceği bugünden bilen ve haklı çıkan yazarlar

10. Mary Shelley romanı Frankenstein’da (1818) organ naklini anlattı Frankenstein artık korkunç bir bilim kurgu öyküsü olarak kabul ediliyor. Ama aslında zamanının bilimine dayanıyordu. 1800’lerde insan organları üzerinde deney yapan insanlar …

Geçen yüzyılın başında görüntülü telefonu ilk o bildi: Geleceği bugünden bilen ve haklı çıkan yazarlar
  • Yaşam
  • 21 Kasım 2023 16:17 | Son Güncellenme: 21 Kasım 2023 16:22
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

10. Mary Shelley romanı Frankenstein’da (1818) organ naklini anlattı

Frankenstein artık korkunç bir bilim kurgu öyküsü olarak kabul ediliyor. Ama aslında zamanının bilimine dayanıyordu. 1800’lerde insan organları üzerinde deney yapan insanlar arasında öfke vardı. Galvani olarak bilinen tartışmalı bir İtalyan bilim adamı bile yaşam gücünün elektrikle özdeş olduğuna inanıyordu. Mary Shelly’nin kitabı, kitaptan yıllar sonra gerçeğe dönüşen organ nakli gibi şeyleri tam anlamıyla öngörüyordu.

Hayata döndürmek için ölü bir bedenden akım geçirme fikri de oldukça doğruydu. Bu fikir, örneğin felçli hastaların omuriliklerini uyaran elektrotlarla yapılan deneyler gibi, günümüz biliminde hala yer bulmaktadır.

9. Jonathan Swift,Gulliver’in Seyahatleri’nde (1726) Ay’ı betimledi

Swift hicivler yazmasıyla tanınır ve Gulliver’in Seyahatleri adlı eseri edebiyatın en popüler romanları arasındadır. Geleceği tahmin eden birkaç yazardan biridir. Bu listedeki diğer yazarların aksine o bir bilimkurgu aşığı değildi.

Ancak Gulliver’in Laputa’daki adada olduğu ve astronomların Mars’ın yörüngesinde iki uydu olduğunu gördükleri kitabında istemeden de olsa bir şeyi öngörmüş olabilir. Neredeyse bir yüzyıl sonra onun bir dakikalık açıklamasının gerçek hayatta doğru olduğu ortaya çıkıyor.

8. Douglas Adams: Akıllı telefonu önce o yazdı

Douglas Adam Otostopçunun Galaksi Rehberi (1979) adlı kitabıyla meşur oldu. Belki de galaksi hakkında yazdığında doğru olduğu teyit edilmemiş birçok şeyi öngörmüştür. Doğru olarak öngördüğü şeylerden biri, bir Babil balığı aracılığıyla iki farklı dil arasında gerçek zamanlı bir çeviriydi. Bu görevi yerine getirecek bir balığımız olmayabilir ama Akıllı Telefon uygulamalarımız aynı şeyi yapabilir.

7. John Brunner: Obama’nın geleceğini bildi

Stand On Zanzibar (1969) adlı romanında Başkan Oboma’nın önderliğinde 2010 yılının Amerika’sını gözünde canlandırdı John Brunner. Dünya nüfusu 7 milyara ulaştı ve aşırı nüfusun kendine has yan etkileri var. Muazzam nüfusun en büyük etkisi sosyal stres, aşırıcılık ve sosyal bölünmedir.

Ayrıca birçok fütüristik konsept, ürün ve hizmet ortaya koydu. Elektrikli arabalar, doğrudan TV ve Lazer yazıcılar gibi bu zamanın en önemli yeniliklerini doğru bir şekilde tahmin etmiştir. Brunner, geleceği tahmin eden en iyi 10 yazar listemizde haklı olarak yedinci sırada yer almaktadır.

6. Martin Caidin: Organik vücut parçaları hayal etmişti

Şimdi bu kavram çoktan gerçeğe dönüştü. İnsanlar, organik vücut parçalarımızla elde edemediğimiz insan yeteneklerini geliştirmek için mekanik dış iskeletler üzerinde bile çalışıyorlar.

5. İnterneti tahmin eden yazar: William Gibson

Neuromancer (1984) adlı romanıyla Williams Gibson geleceği tahmin eden yazarlardan biri, bir gelecek vizyoneriydi. Şu anda gerçeğe dönüşmüş olan interneti öngörmüştü. Ama aynı zamanda belki de bu on yıl içinde gerçekleşecek bir sonraki büyük şey olan sanal gerçeklik gibi şeyleri de öngördü. Eğlence sektörlerinde devrim yaratacak VR başlıklarını şimdiden gördük.

4. Jules Verne, Ay’a inişi herkesten önce hayal etti

Çocukluğumuzn en muhteşem yazarı, hayal dünyamızı geliştiren Jules Verne, romanı: Dünya’dan Ay’a da (1865) en önemli tahmin tabii ki Ay’a inişti. Ancak bunun dışında da bazı kaba hesaplamalar yapmaya çalışmıştır. Yaşadığı dönemde bu konuda herhangi bir veri bulunmadığı düşünüldüğünde, verdiği rakamlardan bazıları şaşırtıcı derecede gerçeğe yakındır. İnsanı uzaya fırlatacak kapsülü yapmak için seçtiği malzeme, günümüzde yaygın olan ancak o dönemde oldukça nadir bulunan alüminyumdu.

Alüminyum üretimi için modern düşük maliyetli süreç, kitabın yazılmasından 20 yıl sonra ortaya çıkmıştır. Hatta Florida’daki bugünkü Kennedy Uzay Merkezi’nin tam yerini neredeyse 100 yıl öncesinden doğru olarak tahmin etmiştir.

3. Yapay zekayı yazan romancı:C. Clarke

2001: A Space Odyssey (1968)adlı romanı tam bir başyapıttır. İnsanlığın aya ayak basmasından hemen önceki uzay araştırmalarını ele alıyor. İnsanın maymundan evrimini ve gelecekte geçirebileceği evrimi anlatıyor. Ancak bu romanın en iyi öngörüleri, günümüzün SIRI’sine oldukça benzeyen yapay zekalı bir bilgisayar olan HAL 9000 ve günümüzün iPad ve tabletleriyle aynı özelliklere sahip elektrikli bir gazetedir. C. Clarke geleceği tahmin eden en iyi 10 yazardan biridir.

2. H. G. Wells: Genetik mühendisliği, nükleer silahlar, İkinci Dünya Savaşı tahmin ettikleridir

1913’de yayınlanan Özgür Dünya adlı romanın yazarı olan H.G. Welles için “uzaylı türlerinin beynine sahipti” denir. Birçok nedenden dolayı bilim kurgunun babası olarak kabul edilir. Bu nedenlerin başında, gelecekle ilgili inanılmaz derecede doğru olan öngörüleri ve düşünceleri gelmektedir. Görünmez adam, zaman yolculuğu ve farklı romanlarında anlattığı gezegenler arası savaş gibi birçok öngörüsü henüz gerçeğe dönüşmemiştir.

Halihazırda gerçeğe dönüşmüş olan öngörüleri ise Nükleer silahlar, Ay’a iniş, genetik mühendisliği, lazerler ve İkinci Dünya Savaşı’dır. En bilinen öngörüsü, günümüzde Atom bombası olarak bilinen inanılmaz güçlü bombaların yarattığı yıkımı anlattığı “The world set free” kitabında yer almaktadır. Bu insanların olayları nasıl bu kadar iyi tahmin ettiklerini bilmek korkutucu. Bir tür zaman yolcusu falan mıydılar? Kim bilir?

1. Hugo Gernsback: Televizyonu, uzaktan kumandayı, görüntülü telefonu yazdı

Romanı Ralph 124c 41+ (1911) hala popğler, hala önemli bir başyapıttır. Bu kitap 12 farklı bölüm halinde yazılmış ve 1925 yılında tek bir roman haline getirilmiştir. Korkunç derecede isabetli öngörüleriyle en etkili bilim kurgu öykülerinden biridir. Bu romandaki bazı başarılı tahminler arasında televizyon (ve kanal sörfü), uzaktan kumandalı güç aktarımı, görüntülü telefon, kıtalararası hava hizmeti, pratik kullanımda güneş enerjisi, sesli filmler, sentetik süt ve gıdalar, yapay kumaş, ses baskısı, teypler ve uzay uçuşu yer almaktadır. Ayrıca, radarın şemayla birlikte ilk doğru tanımını da içermektedir.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ