Zuckerberg’den Apple’ın yeni ürünü Vision Pro için ilk yorum

Yeni karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro’nun tanıtılmasıyla gözlerin çevrildiği Meta’nın kurucusu, ‘teknolojide çığır açan bir ürün’ görmediğini belirtip “Benim istediğim bu değil gibi” dedi.

Zuckerberg’den Apple’ın yeni ürünü Vision Pro için ilk yorum
  • Teknoloji
  • 9 Haziran 2023 17:06 | Son Güncellenme: 10 Haziran 2023 13:22
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Milliyet.com.tr/ Teknoloji devi Apple’ın, Apple Watch’tan (Apple Saat) sonra tanıttığı en önemli yeni ürün olarak değerlendirilen Vision Pro, hafta başından bu yana dünya gündeminden düşmüyor. 

Büyük merak uyandıran ve oldukça pahalı yeni karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro’yu ilk deneyenlerden biri, BBC Teknoloji Editörü Zoe Kleinman’dı. “Apple’ın Vision Pro gözlüğünü takınca ilk hissettiğiniz, epey rahat olduğu. Bir kayak gözlüğünü takmak kadar rahat” diyen Kleinman, piyasadaki benzerlerinden farklı olarak Apple’ın pili üründen ayırdığını, dolayısıyla gözlüğün insanın başında ağırlık yapmadığı yorumunu yaptı. 

“Cihaz açıldığında çevrenizdeki ortamı görüyorsunuz ama camın içinden görmek gibi değil. Cihazın önündeki kameralar vasıtasıyla görüyorsunuz. “Karma gerçeklik” deneyimi için bu önemli çünkü sanal öğeler çevrenize yansıtılıyor” diyen BBC editörü, şöyle devam etti: 

“Gözlüğün sağ üst tarafında bir tuşa basıyorsunuz ve eğer iPhone kullanıyorsanız size tanıdık gelecek bazı uygulama sembolleri önünüze geliyor. iMessage, photos, Apple TV gibi… (Bunların sayıları artacak.)  

Bundan sonrası ise tamamen sizin jest ve hareketlerinizle kontrol ediliyor. Cihaz nereye baktığınızı takip ediyor ve örneğin bir uygulamaya baktığınızda baş parmağınız ile işaret parmağınızı birlikte kullanarak onu açabiliyorsunuz.” 

TESTTE EN ZOR AN 

Apple’ın yeni cihazındaki kameralarla 3D video çekmek mümkün. BBC editörü Kleinman, “Ben kullanırken, bir çocuğun doğum günü pastasındaki mumları üflediği bir video izledim. O kadar yakındı ki neredeyse nefesini hissedecekmişim gibi geldi” deyip ekledi: 

“Bir Apple çalışanıyla canlı video görüşmesi yaptım. Gerçek görüntüsü yerine gerçekçi bir avatarıyla konuştum. Onu gerçek hayatta tanımadığım için nasıl göründüğünü bilmiyorum ancak avatarında cildi ve gözlerindeki detaylar epey ilginçti. Dijital olarak karartılmış, sinema salonuna benzeyen bir odada sanal bir ekrana bakarak film bölümleri izledim. Üç boyutlu devasa bir T-Rex yüzüme doğru soluyordu. Bir de meditasyon sırasında dijital bir çiçeğin yapraklarının odada dolaştığını gördüm.” 

Vision Pro kullanırken, önünüzdeki görüntünün ne kadar içerisinde olacağınızı ayarlayabiliyorsunuz. Gözlükteki imajlar tüm odayı da kaplayabiliyor, karşınızdaki duvarda bir projeksiyon gibi küçük de görülebiliyor. Her durumda, eğer gerçek ortamda karşınızda birisi yürüyorsa onu görebiliyorsunuz. 

BBC Teknoloji Editörü, Vision Pro’yu denerken zorlandığı anı da paylaştı: 

“Bir mesaja yazılı olarak yanıt vermek ise benim için çok zahmetliydi. ‘Unutma ki bu henüz tamamlanmış bir ürün değil’ dedim her seferinde kendi kendime. Tanıtımda Apple’dan kimsenin gözlük takmamış olması dikkate değerdi. Patron Tim Cook ya da cihazı “gerçek yaşamdaki sihir” olarak tanımlayan Disney CEO’su Bob Iger bile… Teknoloji gazetecisi olarak birçok sanal gerçeklik (VR) gözlüğü denemişimdir. Bu, iyiler arasındaydı. Çıkış fiyatının 3.499 dolar olduğunu görünce, iyi olmasını umuyorsunuz zaten.Gelecek yıl, indirime girmiş hali bile muhtemelen piyasadaki en pahalı sanal gerçeklik gözlüğü olmaya devam edecek. Bloomberg, ilk yıl 900 bin cihazın satışının umulduğunu yazdı.” 

‘İSTEDİĞİM BU DEĞİL!’ 

Apple’ın tanıtımının ardından gözlerin çevrildiği Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg’in Vision Pro için nasıl bir yorum yapacağı merak ediliyordu. Facebook, Instagram, WhatsApp gibi devleri bünyesinde barındıran Meta’nın patronu, çalışanlarıyla yaptığı toplantıda Apple ürünü Vision Pro’yu eleştirdi. 

Yeni karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro’nun teknolojide çığır açan bir adım olmadığını belirten Mark Zuckerberg, cihazda Meta’nın henüz keşfetmediği bir yenilik görmediğini kaydetti. 

“Aksine, gösterdikleri her demoda kanepede tek başına oturan birisi vardı. Yani, bilişimin gelecekteki vizyonu bu olabilir ancak benim istediğim bu değil gibi” diyen Meta kurucusu Zuckerberg,  

Ünlü teknoloji haber ve inceleme sitesi The Verge, Apple tanıtımı öncesi hayli gergin olan Mark Zuckerberg’in şimdi rahat bir nefes alıyor olabileceğini ancak yapay zeka ve artırılmış gerçeklik için milyarlarca dolar yatırım yapan Meta kurucusunun şimdi büyük bir rekabet tehdidiyle yüzleşebileceğini belirtti. 

FİYAT FARKI: 7’DE 1 

The Verge’e göre, VR oyunları ve fitness alanında erkenden başarı yakalayan Meta geçen yıl tanıttığı Quest Pro ‘da ise bir fiyasko yaşadı. 

Meta, kullanıcıların ancak sonbaharda satın alabileceği yeni karma gerçeklik gözlüğü Quest 3’ü birkaç gün önce alelacele bir şekilde tanıttı. Toplantıda Meta’nın ürünü Quest 3’ün Vision Pro’nun yaklaşık yedide bir fiyatına satılacağını da hatırlatan Zuckerberg, bu sayede daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşabileceklerini de ekledi. 

VİSİON PRO’YU KİMLER ALACAK? 

BBC Teknoloji Editörü Zoe Kleinman’a göre, Meta’nın rakibi Apple yeni ürünü Vision Pro için çok zekice bir pazarlama oyunu oynuyor. “Tutup tutmayacağını ise bilmiyorum” diyen Kleinman, genelde karma gerçeklik cihazlarının oyun sektörüne ya da büyük, abartılı deneyimlere hitap ettiğini hatırlatıyor: Ev kadar büyük canavarı öldürmek ya da Wembley Stadyumu’nda sahnedeki bir rock star olmak gibi… 

Apple ise tanıtımda oyunlardan hiç bahsetmedi. Buradaki mesaj şuydu: Telefonunda yaptığın her şeyi, daha büyük, daha parlak şekilde ve evinin ortamında yap! Apple Vision Pro tanıtımının, iPhone’un akıllı telefon alanında yaptığı gibi, bir değişimi temsil eden büyük bir an olacağı konuşuluyordu. 

Peki ya Apple Vision Pro, yeni iPhone’un ta kendisiyse? Bu aleti, nadir bir heyecan sunmaktansa, gündelik hayatın kullanışlı bir parçası haline getirerek, Apple ana akımı hedefliyor: 

“Gözlüğü uzun süreler takmak iyi hissettirmiyor. Bazıları (ben dahil) mide bulantısı yaşadı. Sonuç olarak size bunun kayda değer bir deneyim olduğunu söyleyebilirim… Peki bu gözlüğü ya her gün kullanırsanız? Moda endüstrisinde çalışan bir arkadaşım, en fazla parayı en sık giydiğin kıyafete harcamalısın diyordu. Bir elbiseye 100 pound verip bir kez giyiyorsan, o tek kullanımın bedeli 100 pounddur. Ama 100 kere giydiysen, her seferinde 1 pound’a mal olmuştur. Belki de Apple, bu cihazı yeterince kullanışlı tasarlayıp insanların bu şekilde düşünmesini sağlayacak şekilde bir kumar oynamıştır. Bunun için birçok içerik, bir sürü uygulama gerekli.” 

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ