Sofya Gezilecek Yerler (2021) – Sofya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

Bulgaristan geleneklerini, mimarisini, mutfağını ve kültürünü halen yaşatmaktadır. 1300 yıllık geçmişi boyunca, 500 yıl kadar süre ile Osmanlı …

Sofya Gezilecek Yerler (2021) – Sofya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Bulgaristan geleneklerini, mimarisini, mutfağını ve kültürünü halen yaşatmaktadır. 1300 yıllık geçmişi boyunca, 500 yıl kadar süre ile Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altında kalmıştır. Aynı zamanda 300 sene kadarlık bir süre boyunca da Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kalmıştır. 1875 senesinde isyanlar başlamış ve İkinci Balkan Savaşının gerçekleşmesi ile birlikte Bulgar toplumu kendi bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.1908 yılının 3 Ekim gününde bağımsızlıklarını ilan etmişler ve daha sonra ise komünist rejimi kabul ederek yaşamaya başlamışlardır. Şehirdeki mimari yapı bu rejimin etkisi altındayken değişmiştir. Sofya’da ilk kabilenin yerleşimi M.Ö. 7. Yüzyılda olduğu bulunan kalıntılar ile belirlenmiştir. Sofya’da gezilecek çok sayıda yer vardır. En çok Bulgar kültürünün şehre etkisi görülse de tüm kültürlerin etkisi bulunmaktadır.Avrupa’daki en eski kentlerden biri olan Sofya’da birçok tarihi eser, manastır, eski caddeler bulunur. 1930 senesinde Bulgaristan’da meydana gelen modernleşme hareketi ile gelişmiş bir şehir olmuştur. Şehirde gezilecek olan yerlerin yakın mesafelerde olması ile gezmek daha da kolaylaşmaktadır. Çok sayıda müze, tarihi yapı ve doğal güzellikleri bulunur.

1- Sofya Tarih Müzesi

2015 senesinde müze remi olarak kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Müze binası olarak kullanılan bina ise 1913 senesinde tamamlanmış inşası ile bir Türk Hamamıdır. Seramik olan süslemeler ve dış cephesinin güzelliği ile dikkat çeken bir binadır. Müze içinde 1940’lı yıllardan M.Ö. 6bin senesinde kadar olan çok sayıda eser sergilenmektedir. Sekiz farklı salonu olan bu müze Bulgaristan’ın en eski müzesidir.

2- Boyana Kilisesi

Sofya merkezinin 8 km dışarısında kalan Boyana Kilisesi üç adet binası bulunur. Doğu bölgesinde bulunan bina 10. Yüzyılda inşa edilmişken aynı zamanda diğer bina ise 13. Yüzyılda inşa edilmiştir. 1259 senesinde kilise içinde yapılış olan freskler bulunmaktadır. Binalardan bir diğeri ise 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. Boyana Kilisesi UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Tüm bunlar nedeni ile kilise oldukça dikkat çekmektedir.

3- Rotunda Sveti Georgi

Oldukça küçük bir kilise olan bu bina Sofya’daki en eski binadır. Kilisenin çevresinde bulunan kalıntılar oldukça eski olan bir şehir olan Serdica’nın kalıntılarıdır. Yapılan kazılar ardından ortaya çıkmış olan Roma dönemlerinden kalan sokaklar ilgi çekmektedir. 4. Yüzyıla kadar geçmişi olan bu kilise Roma İmparatoru olan Büyük Konstantine ve Galerius emirleri ile yaptırılmıştır. Tapınak olarak inşa edilen bu bina ayrıca vaftiz törenleri düzenleyebilmek amacı ile kullanılmıştır.

4- Vitosha Dağı

Avrupa’da olan başkenteler içinde şehir merkezine bu yakınlıkta dağ bulunan tek Avrupa başkentidir. Şehrin neredeyse dibinde bulunan bu dağ Balkanlar’da bulunan ve en eski olan ulusal parktır. Pancharevo Gölüne yakın olması ile bilinen bu dağda hem Duhlata Mağarası hem de Boyana Şelalesi yer almaktadır. Doğasever ziyaretçiler ve vahşi hayata karşı ilgi duyan her ziyaretçinin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.

5- Borisova Gradina Parkı

Sofya’da bulunan hem en eski olan hem de en ünlü olan parktır. Sofya’ya gidildiği takdirde mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yerdir. Şehri gürültüsü, kargaşası, hava kirliliğinden kaçabilmek için en iyi lokasyonlardan biridir. Bu park 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. İsmini Bulgaristan Çarı olan 3. Boris’ten almıştır.

6- Sofya Arkeoloji Müzesi

Milattan önce 18. Yüzyıla kadar bu bölgede yaşayan tüm halkın ve bütün kültürlerin kalıntıları bulunmaktadır. Arkeoloji müzesinin binası 1496 senesinde bir cami olarak inşa edilmiştir ve daha sonra müzeye çevrilmiştir. Orta çağ, Roma ve Trakya eserleri zengin şekilde bu müzede sergilenmektedir.

7- Sofya Arkeoloji Kompleksi

Devlerin 15 milyon leva kadarlık bütçesi ile beş sene boyunca yapılan çalışmaların ardından 2016 yılında Sofya merkezinde ziyaretçilere kapılarını açmıştır. Çoğunlukla Roma dönemindeki Sofya’nın görünümünden esinlenilen arkeoloji kompleksinde 5. Yüzyıldan ve 6. Yüzyılda kalan Serdica ve bazika bulunmaktadır.

8- Banyabaşı Camii

Osmanlı zamanından kalan bir miras ola Banyabaşı Camisi 15566 senesinde inşa edilmiştir. Merkezi Banyolar anlamına gelen ismi ile camideki en dikkat çekici özellik caminin doğal termal kaynakları üzerinde olacak şekilde inşa edilmiştir. Oldukça güzel bir mimarisi olan bu camii Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır.

9- Vitoşa Bulvarı

Sofya’da bulunan alışveriş ve ticaretin ana caddesidir. Oldukça göz kamaştırıcı güzellikleri ile kafeler, restoranlar, mağazalar bu bulvarda bulunmaktadır. Sofya’da mutlaka ziyaret edebilmesi gereken yerlerden biridir.

10- Sosyalist Sanat Müzesi2011 senesinde açılan bu müze Sofya’daki 1944 ile 1989 seneleri arasında egemenlik kuran sosyalist egemenliğin en güzel şekli ile burada temsil edilmektedir.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ