Merkez Bankası Arayıp Dolar’ı Sordu, Bankaların Telefonu Dün Acı Acı Çaldı!

Merkez Bankası’nın arka kapı satışları da döviz piyasasındaki tansiyonu düşürmeye yetmedi. Sabah saatlerinden itibaren çarşıda döviz kurları tırmandı. Dolar bu sabah itibarıyla 31.7’de seyretti, euro ise 34’ü aştı. Reuters, Merkez Bankası’nın dün …

Merkez Bankası Arayıp Dolar’ı Sordu, Bankaların Telefonu Dün Acı Acı Çaldı!
  • Ekonomi
  • 6 Mart 2024 12:26 | Son Güncellenme: 6 Mart 2024 12:30
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Merkez Bankası’nın arka kapı satışları da döviz piyasasındaki tansiyonu düşürmeye yetmedi. Sabah saatlerinden itibaren çarşıda döviz kurları tırmandı.

Dolar bu sabah itibarıyla 31.7’de seyretti, euro ise 34’ü aştı.

Reuters, Merkez Bankası’nın dün, artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki “gereksiz volatiliteyi engellemek” için bankalarla telefonda görüştüğünü duyurdu.

Reuters’a konuşan iki bankacılık kaynağının verdiği bilgiye göre, TCMB yetkilileri dün bankalar ile son günlerde piyasada artan döviz talebi hakkında görüşme yaptı.

Bir bankacılık kaynağı TCMB’nin görüşmede bankalara, “Gereksiz döviz talebine” dikkat etmesini söylediğini belirtti ve “TCMB görüşmede daha fazla konuşalım, talep nereden geliyor anlayalım mesajını verdi. Hem ne olduğunu anlamak hem de gereksiz volatiliteyi engellemek için bir görüşme oldu” dedi.

BANKACILAR SEÇİME BAĞLADI

Bankacılar, mart sonundaki yerel seçimler öncesinde artan döviz talebini “psikolojik” olarak nitelendiriyor ve bunun “gereksiz” olduğunu söylüyorlar.

Son günlerde TL’nin istikrarlı bir şekilde değer kaybı yaşanırken, dolar/TL kuru 31.75 seviyesinden güne başladı.

Bankacılar, dünkü artan döviz talebi nedeniyle TCMB’nin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirdiğini belirttiler. TCMB, Temmuz ayından bu yana ilk kez 475 milyon dolarlık forward işlemi yaparak, bu miktarın 28 Mayıs’tan beri en yüksek seviyede olduğunu açıkladı.

TCMB, menkul kıymet tesisi kapsamında ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırını düşürerek para politikasında ilave sıkılaştırma adımı attı ve ilave adımlar üzerinde çalıştığını belirtti.

Reuters, TCMB’ye ulaşılamadığını belirtti.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ