Hologram teknolojisiyle yaratılan ‘gerçekçi’ dünyalar! ‘ O kedi gelip sizi ısırabilir’

2014 yılında Michael Jackson bir konserde kendisini hologram teknolojisiyle göstermişti. Pek çok kişinin o yıllarda hologram teknolojisi …

Hologram teknolojisiyle yaratılan ‘gerçekçi’ dünyalar! ‘ O kedi gelip sizi ısırabilir’
  • Teknoloji
  • 13 Eylül 2021 20:52 | Son Güncellenme: 13 Eylül 2021 20:55
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

2014 yılında Michael Jackson bir konserde kendisini hologram teknolojisiyle göstermişti. Pek çok kişinin o yıllarda hologram teknolojisi noktasında meraklandığını da görmüş olduk.

STAR WARS GÖRÜNÜR KILDI, POPÜLERLEŞTİRDİ

Hologramlar ilk olarak Jules Verne’in 1893’te bunun fikrini ortaya sürmesiyle akıllarda yer etti. O zamandan bu yana tüketicilerin yanı sıra teknoloji ve eğlence şirketlerinin de bir rüyası olan teknoloji yüzyıl sonra ancak ‘ulaşılabilir’ hale geldi. Bu teknolojiye yönelik popüler ilgi ise Prenses Leia’nın Star Wars’ta yüzen bir görüntü olarak ortaya çıkmasıyla gerçekten moda oldu.

YAPAY ZEKA İLE FİLME DAHİL OLMUŞTU

Öte yandan geçirdiği trafik kazasıyla hafızalara kazınan ve en son Hızlı ve Öfkeli film serisiyle unutulmayan Paul Walker da filmde ‘hologram ve yapay zeka modelleme’ sayesinde yer almıştı. Kısa süre önce de ‘gelişmiş ve çok gerçekçi’ örnekleriyle karşılaştık.

Herhangi bir “hologram” örneğinin ışığı yansıtması için cam, duman veya su gerekiyor. Ancak 2014 yılında ortaya çıkan bir gelişmeyle bu tamamen değişti. Aerial Burton olarak bilinen bir şirket, havada 3 boyutlu bir görüntüyü gezdirmek için plazma lazer kullanan bir holografik projektör yarattı. Teknoloji, bir 3D tarayıcı aracılığıyla havadaki doğrudan noktalara odaklanıyor ve kızılötesi darbeli lazer kullanıyordu.

Yine benzer bir teknolojiye dayanan 2PAC Hologramı YouTube üzerinden yaklaşık 20 milyon izlenerek, teknolojinin günümüzdeki haline gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini gözler önüne seriyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan ve oldukça dikkat çeken videolar bulunuyor. Bunlar arasında yerini almaya başlayan hologram ve 3 boyutlu reklamlar/kampanyalar, milyonlarca kişiye ulaşmayı başarıyor.

ORTALIĞI KASIP KAVURDU

ABD’de başarılı örneklerini gördüğümüz bu teknoloji en son NFL takımlarından olan Carolina Panthers’in açık sahada gerçekleştirmiş olduğu gösteriyle milyonlarca kişiyi mest etti. Sahanın başından ucuna atlayışlar gerçekleştiren panter adeta ortalığı yıkıyor.

Gelişmiş görüntü teknolojisi panteri bir oyun karakteri görünümünden, kanlı canlı devasa bir yırtıcı kedi olarak görmeyi sağlıyor. Sahanın ortasında da gezinin hologram görüntüsü, League of Legends Worlds 2017 açılış törenini hatırlatsa da karma gerçeklik sayesinde 2021 yılında çok daha gelişmiş görünüyor.

MİLYONLARCA KİŞİ İZLEDİ

Öte yandan 2019 yılında gerçekleştirilen bir başka şovda ise SK Telecom, Baseball Park’a bir ejderha getiriyor. Ağzından ateşler çıkaran ejderha, sahada bulunan panoya çarpıyor ve gerçekçilik sebebiyle kırılan cam ‘gerçekten kırılmış’ algısı yaratmıştı. 5G AR kullanılan bu gösteriyi milyonlarca kişi izledi ve o dönemde büyük dikkat çekti.

Çin’in büyük şehirlerinde kurulan başka billboardlarda ise yayımlanan reklamlar gerçekçilik algısını tamamen besliyor. Aslan ve devasa kedileri bu dijital panolara taşıyan şirketler, ilk etapta ne olduğunun insanlar tarafından anlaşılmasını güç hale getiriyor. Kedinin adete sizi gelip ısıracağı algısını besleyen bu panolar, Çin’in pek çok bölgesinde yer alıyor.

Pekin başta olmak üzere, Chongqing, Chengdu ve Guangzhou gibi şehirlerinde reklamlar binalara döşenen dev ekranlarda 3D olarak sergileniyor. Bu tarz reklamlar ise Çin’in Silikon Vadisi olarak bilinen Shenzhen’de de giderek artan bir popülerliğe sahip.

Yapay zeka ve 5G destekli söz konusu teknolojiler, reklam billboardlara ek olarak alışveriş merkezi, sinema ve müzelerde farklı şekillerde insanların karşısına çıkıyor. Akıllı kent projelerinin bir yansıması olarak görülen bu kampanyalarla ‘markalar’ daha görünür hale geliyor.

New York Times’ta yer alan bir haberde ise Los Angeles’ta bir şirket olan Portl, tüm görüntünüzün uzaktaki bir iş toplantısına ışınlanmasını sağlayan bir teknoloji sunduğunu gösteriyor. Oldukça gerçekçi bir görünüm sunan teknoloji, nisan ayında İsviçre merkezli saat markası IWC’nin CEO’su Christoph Grainger-Herr Şangay’daki fuarda göründü ancak tek bir nüansla ‘İsviçre’den hiç ayrılmadan’.

Bu teknoloji sayesinde toplantıya katılan CEO, ilerleyen dönemde ilginç bir deneyimin sunulacağını da gözler önüne seriyor. Zoom görüşmelerinden farklı bir deneyim olduğunu kabul eden Grainger-Herr, hologram olarak katıldığı görüşmenin onun hayatında bir dönüm noktası olduğunu söyledi. 4K çözünürlüğünde ve üç boyutlu olarak yer aldığı gerçek zamanlı görüşmesinde Portl şirketinin geliştirdiği teknolojiye başvuruldu.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ