Kedi alerjisi ve bununla nasıl başa çıkılacağı: Kısırlaştırılmamış kediler çok daha fazla alerjen üretiyor…

Uzmanımız alerjiniz varsa bir kediyle yaşamanın mümkün olup olmadığını ve böyle bir durumda ne yapmamız gerektiğini anlattı. Doktor, insanların kedi kürküne alerjisi olduğu yönündeki yaygın efsaneyi çürüttü. Pek çok insan, az tüylü veya tüy dökmeyen …

Kedi alerjisi ve bununla nasıl başa çıkılacağı:  Kısırlaştırılmamış kediler çok daha fazla alerjen üretiyor…
  • Yaşam
  • 30 Kasım 2023 16:21 | Son Güncellenme: 30 Kasım 2023 16:34
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Uzmanımız alerjiniz varsa bir kediyle yaşamanın mümkün olup olmadığını ve böyle bir durumda ne yapmamız gerektiğini anlattı. Doktor, insanların kedi kürküne alerjisi olduğu yönündeki yaygın efsaneyi çürüttü. Pek çok insan, az tüylü veya tüy dökmeyen bir kedi alırsanız ona alerjinizin olmayacağına inanır.

Aslında alerjiler yünle ilişkili değil. Yaklaşık 8 alerjen var, ancak bazı bilim adamları 10 alerjen olduğuna inanıyor. Bunlar kedinin yağ bezlerinde ve tükürüğünde bulunan proteinlerdir.

Kediler her gün yaklaşık 5-6 saat kendilerini tımar ederler. Yani kendilerini yalarken içinde alerjen bulunan tükürüğü kullanırlar.
Doktor, “Tükürük kuruduktan sonra alerjenler kürke yapışarak küçük parçacıklara dönüşüyor ve hava akımlarıyla çok uzak mesafelere taşınıyor. Daha sonra mobilya, kumaş, perde ve giysilere yerleşiyor” diye açıklıyor. Tükürük ve yağ bezlerinin yanı sıra kepek de alerjen kaynağıdır. Bunlar dökülen küçük saç ve deri parçalarıdır.
Herhangi bir odada bir kediye karşı alerjinin ortaya çıkabilir.Amerika’da yapılan araştırmalara göre evlerin yaklaşık %25’inde kediler yaşıyor ancak evlerin %99’unda kedi alerjenleri bulunuyor.
Açıklaması çok basit. Bir kedi sahibisiniz, evinizde kıyafetlerinizde bulunan çok sayıda alerjen var. Ziyarete geldiniz, kanepeye oturdunuz ve kedi alerjenleri bu kanepede kaldı. Yani , kedi alerjenleri hemen hemen her yerde bulunur.
Bu alerjenlerden kurtulmanın kolay olmadığını ekledi:
“Burun akıntınızın, gözlerinizin kızarmasının ve hapşırmanın kedi alerjisinden kaynaklandığını varsaydınız. Ve kediden kurtulmaya karar verdiniz. Onu büyükannenize verdiniz mesela. Bir hafta, iki, üç geçiş ve burun akıntısı, göz kızarıklığı ve hapşırma geçmedi. Hangi sonuca varıyorsunuz? “Zavallı kedi, onu suçlamamalıydık, onun bu işle hiçbir ilgisi yok. Kediyi çıkardık ama sümük hala akıyor.” Ve kediyi geri alıyoruz. Ve bu bir hata çünkü hayvanın alerjenleri yaşam alanlarında altı aya kadar saklanabiliyor.
Ayrıca kedinin cinsiyetinin de büyük önem taşıdığını kaydetti.
Doktor, “Kediler, özellikle kısırlaştırılmamış kediler, kısırlaştırılmış kedilerden ve hem kısırlaştırılmış hem de kısırlaştırılmamış tüm kedilerden çok daha fazla alerjen üretiyor” diye ekledi.

Bir kediye alerjiniz varsa ne yapmalısınız? Bununla uzlaşmak, uyum sağlamak, bir hayvanla aynı bölgede yaşamaya çalışmak mümkün mü?

Alerji nedeniyle solunum sistemi zarar görüyorsa doktor kediyle aynı odada bulunmamanızı önerir.
“Eğer siz, çocuklarınız veya aile bireylerinizden biri bir kediye karşı solunum sistemini etkileyen ciddi bir reaksiyon gösteriyorsa, astım atakları oluyorsa, bronkospazm söz konusuysa bu durum sizin için son derece istenmeyen bir durum olduğunu açıkça gösterir. Muhtemelen çok yoğun bir tedaviye tabi tutulana kadar kediyle aynı bölgede kalacaksınız,” diye sözlerini tamamladı .

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ