Emekliye Ara Zam Yapılacak Mı? Gözler Yeni Düzenlemede…

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşlarına yeni düzenleme yapılacağı mesajını vermişti. Peki emekli maaşlarına bir ara zam olur mu? En düşük emekli maaşı için tahminler neler? İşte detaylar…

Emekliye Ara Zam Yapılacak Mı? Gözler Yeni Düzenlemede…
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Milyonlarca memur ve emekli 7’nci Dönem Toplu Sözleşme zammından çıkacak kararı bekliyor. Hükümetin ilk 2 teklifinde anlaşma sağlanamazken gözler yarınki kritik toplantıya çevrildi.

Hükümet üçüncü ve son teklifini yarın açıklayacak. Tarafların anlaşamaması durumunda ise hakem heyeti devreye girecek.

EMEKLİ MAAŞLARINA DÜZENLEME GÜNDEMDE

Öte yandan Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşlarına yeni bir düzenleme yapılacağını söyledi. Işıkhan, “Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık ve çalışmaya başladık” ifadelerini kullandı.

Peki emekliye bir ara zam söz konusu olur mu? En düşük emekli maaşına ne kadar zam olacak?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, CNN Türk canlı yayınında memurların 7. Dönem Toplu sözleşme zammı beklentilerini, en düşük emekli maaşına zam tahminini açıklarken, ‘emeklilere ara zam olacak mı?’ sorusuna da cevap verdi. Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

ZAM TEKLİFİNİZ NEDİR?

“İkinci teklif geldi 2’şer puan artışa gidildi. Çalışma Bakanımız bunun son teklif olmadığını söyledi. Kamuoyunda şöyle bir yanlış algı var. Bu görüşmelerde bir taraf yüzde 70+40 talep ederken diğer tarafın yüzde 34 vermesi söz konusu değil. Hükümetin teklifi yüzde 15 dediğimizde bu enflasyonun üzerinde hesaplamalarla bir artış demek. TÜİK’in açıklamalarına baktığımızda, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisine baktığımızda yıl sonu yüzde 32’lik enflasyon beklentisi var. 10 puan artış geldiğinde yüzde 42’ye varan hükümetin zam teklifi var.

Toplu sözleşme görüşmelerinde memurlar, enflasyon farkını ceplerine koyarak oturuyorlar. Memurların birçok talebi vardı. En önemlileri seyyanen zammın emeklilere yansıtılması noktasındaydı. Bayramda ikramiye istiyorlardı, gelir vergisinin yüzde 15’te sabit tutulmasını bekliyorlardı. En önemli karşılanacağı husus üniversite mezunu 1. dereceye yükselen memurların 3600 göstergeden yararlanmasıydı. Ben hakem heyeti ile sonucun tayin edileceği kanaatindeyim.

ANLAŞMA OLMAZSA NE OLUR?

Hakem heyetine gidecek. Bu ayın sonunda rakamlar belli olmak zorunda. Hakem heyetinin vereceği karar kesindir, aksine hareket edilemez.

TOPLU SÖZLEŞMEDE REFAH PAYI OLUR MU?

Ocak döneminde memur zammı açıklanırken, bir refah dokunuşu düşünülebilir. Toplu sözleşme içerisinde refah payının yer alacağı kanaatinde değilim.

HÜKÜMET VE MEMURUN TEKLİFİNİN ARASINDAKİ FARK NEDEN?

Algıda farklı bir yansıma söz konusu. Memur Sen’in zam teklifi yüzde 110’lardakyne, hükümetin teklifi yüzde 35’lerde kaldı diye düşünmemek lazım. Kestirilemeyen bir enflasyon var. Enflasyon oranıyla hareket edilmesi durumu söz konusu. Memurların haklı bir talebi vardı. 7650 TL kira yardımı talep etmişlerdi. Kira ve enerji fiyatları enflasyon artışının çok üzerinde. Bu talep gündeme alınmadı, memurlarda hayal kırıklığı yarattı. Temmuzda 8077 TL seyyanen zammın emeklilere yansıtılması talepleri vardı. Bu karşılanmadı. Aradaki en büyük uçurum bu.

4 milyon memur 2.50 memur emellisinden bahsediyoruz. 1-2 puanlık artışın bütçede ciddi yansımaları olabilir.

Şu andaki beklenen enflasyon rakamlarına baktığımızda en az yüzde 35’lik oran bekliyoruz. Enflasyonun çok üzerine çıkılırsa, bu da memur zammı için 40-45’lerden bahsetmemiz anlamına gelir. Memurlarımız müsterih olsun, enflasyonun altında ezilme gibi bir ihtimalleri yok.

EMEKLİYE EK ZAM NE ZAMAN OLACAK?

Beklenti çok fazla yoğunlaştı. Bütçenin gerçeği var. Bakan Şimşek mali disiplini vurguluyor. Mali disiplin içerisinde ben ocak ayına kadar emeklilere zam öngörmüyorum. Ocak ayında tatmin edici bir zam öngörüyorum. En düşük emekli maaşının 10 binin üzerine 11 bin liralara kadar çıkacağı kanaatindeyim. Yılbaşına kadar zam kanaatinde değilim. Ocak ayında ciddi anlamda emeklilerimizin nefes alabileceklerini düşünüyorum.”

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ