Büyük Zamlara Hazır Mısınız? Benzin ve Motorinde Fiyatlar Uçacak…

Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kesintilerini uzatma kararının ardından petrol fiyatlarındaki sert yükseliş devam ediyor. Petrol fiyatları, varil başına Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini ısrarla test ediyor. Dolar kurundaki yükseliş de benzin ve motorin fiyatlarına zam olarak yansıyacak.

Büyük Zamlara Hazır Mısınız? Benzin ve Motorinde Fiyatlar Uçacak…
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Petrol fiyatlarında son 10 ayın zirvesi görüldü. Dün 90,37 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 90,04 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yüzde 0,17 azalarak 89,89 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 86,54 dolardan alıcı buldu.

Yatırımcılar, Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerini ekim ayını dahil edecek şekilde uzatmasını bekliyordu.

Suudi Arabistan dün, Temmuz itibarıyla uyguladığı günlük 1 milyon varil gönüllü petrol üretimi kesintisini yıl sonuna kadar devam ettireceğini duyurdu. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da ülkesinin günlük 300 bin varil seviyesindeki gönüllü petrol ihracat kesintisini yıl sonuna kadar uzattığını bildirdi.

Petrol fiyatları neden artıyor?

Yatırımcılar, Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerini Ekim ayını dahil edecek şekilde uzatmasını bekliyordu.

Söz konusu gelişmelerin ardından dün yükseliş eğilimini üst üste 6. işlem gününe taşıyan Brent petrolün varil fiyatı, Kasım 2022’den bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

TGRT Haber’den Birkan Cantürk’ün aktardığına göre ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin gelecek dönem politikalarına ilişkin sözle yönlendirmeleri de yatırımcıların odağında bulunurken Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, son dönemdeki ekonomik verilerin, Fed’e enflasyonu kontrol altına almak için ilave faiz artırımlarının gerekli olup olmadığına karar verirken biraz zaman kazandıracağını belirtti.

Akaryakıta zam gelecek mi?

Tüm bu gelişmelerle yurt içinde akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan petrol fiyatlarındaki yükseliş akıllara ‘akaryakıta zam gelecek mi?’ sorusunu getirdi. Halihazırda benzin fiyatı ve motorin litre fiyatları 36-38 TL bandında yer almasına ilişkin enerji uzmanlarıdan kritik yorum geldi.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın aldığı kararlar ile petrol fiyatlarını yükselttiğini kaydeden uzmanlar, “motorinde indirim beklentisinin, günlük üretim kesintilerinin yıl sonuna kadar uzatılması üzerine ortadan kalkabileceğini belirtti.” ifadelerini kullandı.

Hedef: uçurum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faizi üst üste üçüncü kez artırarak yüzde 25’e yükseltmişti. 750 baz puanlık faiz artırımı, yüzde 20 seviyesindeki piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti. Dolar kuru düşüş yaşamıştı. Dolar kuru tekrar yükselişe geçti. Dolar kurundaki yükseliş de benzin ve motorinin litre fiyatına zam olarak yansıyacak.

Ekonomide 3 yıllık yol haritası Orta Vadeli Programda dolar kurunun 3 yıl sonunda 50 lira seviyesine çıkacağı hedefi ortaya çıktı. Bu hesapla benzin ve motorinin litre fiyatının da 60-70 lira seviyelerini görmesi bekleniyor.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ