Altın Fiyatı, Yıl Sonunda Bu Seviyelerde Olacak!

Altın fiyatı, 1.830,32 doları test ettikten sonra, hafta başından beri baskı altında. Salı günü fiyatlar 1.800 doların altına düştüğünde, yeni …

Altın Fiyatı, Yıl Sonunda Bu Seviyelerde Olacak!
  • Ekonomi
  • 9 Eylül 2021 17:48 | Son Güncellenme: 9 Eylül 2021 17:51
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Altın fiyatı, 1.830,32 doları test ettikten sonra, hafta başından beri baskı altında. Salı günü fiyatlar 1.800 doların altına düştüğünde, yeni bir satış turu başladı. Piyasa analisti Ross J Burland’a göre, geniş tabanlı USD gücü, değerli metal üzerinde baskı oluşturuyor. ABD Dolar Endeksi (DXY) %0,22 kazançla 93,00 civarında güçlü kalmaya devam ediyor ve güvenli liman olarak fon akışını çekiyor. Dolayısıyla daha yüksek bir USD değerlemesi, altını diğer para birimlerinin sahipleri için pahalı hale getiriyor. Altın yön bulmaya çalışırken, analistler de bu yönü belirlemeye çalışıyor. Biz de Kriptokoin.com olarak, beklenen gelişmeler ışığında farklı analist ve stratejistlerin görüş ve analizlerini sizler için derledik.

Politik ve ekonomik gelişmeler altın fiyatı için belirleyici olacak

Piyasa gündemi oldukça yoğun olacak gibi görünüyor. Dünyanın en büyük altın destekli ETF’si olan SPDR Gold Trust’taki Gold Holdings üçüncü gün için 998,52 tonda çok az değişiklik gösteriyor. ABD Başkanı Joe Biden, Delta koronavirüs varyantının yayılmasıyla mücadele etmek için altı aşamalı bir strateji sunacak. İki Fed yetkilisinin şahin yorumları da altın fiyatları üzerindeki baskıyı sürdüren USD çevresindeki hissiyatı artırıyor. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararı piyasa duyarlılığını ölçmek için odak noktası olacak.

Yazma sırasında, altın fiyatı şimdiye kadar günün en düşük seviyesi olan 1.782,47 dolar ile haftalık düşüş düzeltmesi içinde tutuluyor. Altın, 1.802,18 dolardan düşmeye başladı ve şu anda %0,13 düşüşle 1.792 dolara geriledi.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann: Şahinler ECB’nin etrafında dönüp duruyor

Öyle görünüyor ki piyasalar, bu hafta yapılacak bir sonraki büyük merkez bankası toplantısının arifesinde soğudu. Neredeyse on yılın en yüksek enflasyon verileri nedeniyle, Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımlarını azaltmaya başlaması bekleniyor ve piyasalar yarın böyle bir açıklamaya hazırlanıyor. Bu düşünce ilk olarak geçen ayki Jackson Hole’da Philip Lane tarafından dile getirildi. Philip Lane, ECB’nin İcra Kurulu Üyesi ve QE programının finansal koşullara yukarı ve aşağı yönlerinin her ikisi için de ayarlanmasını savunuyor.

Philip Lane, EUR gerçek oranlarında görülen tüm zamanların en düşük seviyelerini, potansiyel olarak bu ay içinde, PEPP alımlarını azaltmak için bir argüman olarak kullanıyordu. Piyasalar buna atladı ve o zamandan beri mesajın, tapering sürecinin başlangıcı olduğu konusunda temkinli hareket ediyor. Philip Lane, şunu söylemişti:

“PEPP’deki ilk P, kalıcı değil, pandemi anlamına gelir ve iyi bir nedenle.”

Buna ilaveten Bundesbank Başkanı Jens Weidmann da geçen hafta şahinlerin ECB’nin etrafında dönüp durduğunu söyledi. 

“ABD doları güvenli liman teklifini yakaladı”

Piyasa analisti Ross J Burland’a göre, merkez bankalarının yavaş ve dikkatli de olsa teşvikleri kaldırmasının birleşimi, koronavirüsün yayılması ve yavaşlayan bir ekonomi beklentisi bu hafta risk duyarlılığına ağırlık veriyor. Analist, buna karşılık, bu durumun, riskli varlıklardan güvenli liman olarak görülen ABD dolarına akışlara yola açtığını ve buna ek olarak, DXY’deki günlük karşı trend çizgisinin bu hafta tekrar etmesiyle, ABD getirilerinin doların zor durumda kalmasına neden olduğunu söylüyor ve aşağıdaki DXY grafiğine işaret ediyor:

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvili, Salı günü Temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan %1,385’e kadar yükseldi ve Cuma günkü kapanışa göre neredeyse 6 baz puanlık bir tırmanış gerçekleştirdi. On yıllık getiri, 2 Ağustos’taki çift dipten bu yana bir yükseliş durumu oluşturuyor.

Artan getiriler, altın fiyatı için ters bir rüzgar olur mu?

Ross J Burland, artan getirilerin, bu yıl altın fiyatı için ters bir rüzgar olan reel getiriyi de yükseltmesinin beklendiğini ifade ediyor. DXY endeksindeki önde gelen emsallerinden oluşan bir sepet karşısında ölçülen ABD doları, gün için %0,11 artışla 92,625 seviyesinde işlem görüyor. Ancak, New York’un sabah seansında 92,862’ye ulaştı. Bu arada, geçen haftaki kasvetli Tarım Dışı İstihdam Bordrolarının ardından, bu da yakın bir daralma beklentilerinin geri çevrildiği anlamına geliyordu, Fedspeak bu hafta radardaydı. Analistin değerlendirmesi ise şu yönde:

Hem ABD tüketici güveni hem de istihdam verileri, Ağustos ayında beklentilerin altında kalsa da, Delta varyantının yayılmasında yeni bir zirvenin yaşandığı da göz ardı edilmiyor. Bu durum, aşı programıyla yayılmanın kontrol altına alınması durumunda, verilerde bir iyileşme için çıtayı düşük tutuyor. Bu, ABD başkanı Joe Biden’ın yarın ulusa seslenişini piyasalar için kritik bir olay haline getiriyor. Aynı görüşe göre, NFP verilerine rağmen piyasalar şahin bir Eylül toplantısı beklentilerini hafife alıyor olabilir.

TDS: Riskler yüksek kalmaya devam ederken, artan merkez bankası faizinden altın faydalanmalı

Analist Ross J Burland’a göre, Fed, bu ayki politika toplantısında büyük olasılıkla bir teşvik indirimi açıklamaktan vazgeçecek olsa da, ücret artışı sağlam kalmaya devam ediyor. Bu, virüsün önümüzdeki haftalarda daha yüksek aşılama oranlarıyla kontrol altına alınması durumunda, enflasyonist baskıların Fed’in elini yönlendirme potansiyeli olduğu anlamına geliyor. Bu arada, St. Louis  Fed  başkanı James Bullard kısa süre önce Financial Times’a, merkez bankasının verilere rağmen bu yıl taperinge başlama planıyla ilerlemesi gerektiğini söyledi. Yakın zamanda New York Federal Rezerv Başkanı John Williams’ın da şahin meslektaşı James Bullard ile aynı melodiyi söylediğini duyduk:

“Bu yıl varlık alımlarının hızını düşürmeye başlamak uygun. Varlık değerlemeleri çok yüksek.”

TD Securities ABD makro strateji ekibi, bunun, iki hafta sonra yapılacak toplantı için karartma dönemi başlamadan önce, en üst düzey dört Fed yetkilisinden herhangi birinin muhtemelen son sözü olduğunun altını çiziyor. Ross J Burland’a göre, bu tür şahin söylemlerin yakın vadede doları desteklemesi beklenebilir. Bununla birlikte, TDS’deki analistler şu görüşü savunuyor:

Altın fiyatı, artan arz yönlü şoklar nedeniyle riskler yüksek kalmaya devam ederken, ve enflasyon aşımı için opsiyon sunarken, artan merkez bankası faizinden faydalanmalı.

Analist Ross J Burland ise,  ChartVision çerçevesinin, altın fiyatlarının bir yükseliş trendinin oluşması için yıl sonuna kadar sadece 1.870 doları aşması gerektiğini belirtiyor.

DXY ve altın fiyatı teknik analizi

Analist Ross J Burland’a göre DXY, aşağıdaki gibi karşı trend çizgisinin yeniden test edilmesinin eşiğinde görünüyor.

Boğalar, 50 günlük EMA’nın, 20’nin ve şimdi 10’un üzerine geri dönüşün ardından %50 ortalama geri dönüşte hareket etti. Bu, şimdi 93 alanın yakınında karşı trend çizgisi direncini ve %61,8 altın oranı ortaya koyuyor. Altın için böyle bir hareketin onu uçurumun kenarına devirmesi beklenir.

Analist, Salı günkü analizine atıf yaparak, Wyhcoff metodolojisinin bir sonraki aşağı yönlü devamından önce, en az %38,2 Fibonacci düzeltme beklentisi olduğu gösteriyor. Önceki analizde, saatlik grafik şu şekilde oluşmuştu.

Analist, altın fiyatının tahmine göre şu şekilde hareket ettiğini gösteriyor.

Ross J Burland, günlük bir perspektiften bakıldığında, ABD dolarının toparlanmaya devam etmesi durumunda, altın fiyatının yakın gelecekte 1.750’ye kadar düşebileceğini tahmin ediyor.

Ancak analiste göre, haftalık resim farklı bir hikâye anlatıyor:

“Altın fiyatı %38,2 Fibo’nun yakınında desteği koruduğu sürece, uzun vadeli haftalık dinamik destek, fiyatın daha uzun vadede daha yüksek hareket ettiğini görmeli.” 

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ