Silivri’de yeniden düzenlenen Kale Park hizmete açıldı.

Tarihi dokusu korunarak yenilenen Kale Park Sosyal Tesisleri, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda hizmete açıldı.

Silivri’de yeniden düzenlenen Kale Park hizmete açıldı.
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Uzun süredir bakımsız ve atıl durumda olan Kale Park, tesisin açılışına Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Taner Ertürk, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, STK başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Pandemi dolayısıyla sınırlı organizasyonla gerçekleştirilen açılışta sosyal mesafe ve maske kullanımına yönelik hususlar anons edildi.

Kale surları önünde kurban kesimi ve dua edilmesiyle birlikte açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyelerine tesisi gezdiren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İçerisinde mesire alanı, yürüyüş yolları, tarihi eserlerin sergilendiği açık hava müzesi, amfi tiyatro, kafeterya gibi birçok sosyal alan barındıran Kale Park’ın işletmeciliği Silivri Belediyesi tarafından yapılacak.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan tören programında, alanda kurulan dev ekranda Kale Park’ın eski ve yeni görüntüleri ziyaretçilere gösterildi. Burada konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Zafer Bayramı’na ilişkin mesajlar verdi.

Yılmaz konuşmasında “Silivri’ye Silivri’nin 7 bin yıllık tarihine yakışan bir Kale Park’ı sizlerin hizmetine sunacağız. Çayın 1 liraya, kahvenin 3 liraya içildiği, tamamen sosyal belediyecilik ile işletmesi birilerine verilmeden belediye tarafından yapılacak olan bir sosyal tesisi bitirdik. Biz tarih demeye, kültürel miras demeye, farkında olmadığımız kültürel miraslarımızı ortaya çıkarmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

KALE PARK’TA NELER YAPILDI?
Silivri Belediyesi Kale Park Sosyal Tesisleri düzenleme çalışmaları kapsamında alanın tarihi dokusu ve mevcut ağaç yapısı korunarak yapılan çalışmalar kapsamında;
– Mevcut yürüyüş yolları yenilenerek tarihi dokuya uygun küp taşlarla kaplandı.
– Sosyal tesisin giriş ve çıkışları dahil olmak üzere, gezi alanları engelli vatandaşlar için tekerlekli sandalyeye uygun bir hale getirilerek merdivensiz olarak düzenlendi.
– Ziyaretçilerin aileleri ile birlikte hoş vakit geçirebileceği mesire alanları oluşturuldu.
– Kafeterya binasının aydınlatması ile iç ve dış dekorasyonu tamamen yenilenerek şık ve modern bir hale getirildi.
– Daha önce düğün pisti olarak kullanılan beton alan kaldırılarak yeşil alana dönüştürüldü ve etrafına yürüyüş yolları yapıldı.
– Kale Park içerisinde dağınık ve düzensiz bir şekilde bulunan tarihi eserler sınıflandırılarak düzenli hale getirildi. Etrafında gezi yolları bulunan Açık Hava Müzesi oluşturuldu. Ayrıca Silivri’nin çeşitli noktalarında sahipsiz bırakılan tarihi yapılarda sergilenmek üzere buraya getirilerek korumaya alındı.
– 7/24 kayıt yapacak kamera sistemi kuruldu, aynı şekilde güvenlik personeli görevlendirildi.
– Tüm alanda aydınlatma sistemi yenilenerek sayısı artırıldı.
– Tamamen doğal ürünler kullanılarak çocuk oyun parkı oluşturuldu.
– Tarihi dokuya uygun olarak müzik dinletisi, söyleşi ve nikâh töreni gibi küçük organizasyonlar için küfeki taşından amfi tiyatro oluşturuldu.
– Tesisin açık alanlarında vakit geçirmek isteyen vatandaşlar için ahşap dinlenme platformları yapıldı.
– Tesis içerisinde kötü görüntüye sebep olan ve doğal yapıyı bozan suni taş, demir ve plastik gibi kullanılmayan nesneler kaldırıldı.
– Misafirlerin sosyal tesisimizin eşsiz manzarasını keşfetmeleri için seyir dürbünü yerleştirildi.
– Vatandaşların kullanımı için tesisin görsel dokusuna uygun 4 kurnalı içilebilir çeşmeler yapıldı.

KALE PARK’IN KISA TARİHİ
Silivri’nin ilk surlarının kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte, kentin kuruluşu sırasında basit bir surla korunmuş olduğu ve sonraki yüzyıllarda bu surun yenilenip genişletildiği sanılmaktadır.

Bizans İmparatoru Arkadius (377-408) Eudoxia ile evlenmesinden sonra, eşini onurlandırmak amacıyla, Selymbria kalesini yeniden yaptırmış ve kentin ismini “Eudoxiapolis” olarak değiştirmiştir.

Kaleden günümüze çok fazla kalıntı gelememekle birlikte kalanlar 9 ile 12.yy arasıdır. Tarihçi-Yazar Prokopius, VI. yy.da İmparator Justinyen’in, büyük bir depremde yıkılan Anastasius’un uzun suru ile birlikte Selymbria Kalesi’ni de tamir ettirdiğini kaynaklarda belirtmektedir.

İki yüzyıl sonra V.Constantinus (741–775) ve 3.Mikhael (842-855) tarafından Selymbria sur¬ları yeniden onarılmıştır.

Selymbria Kalesi son olarak II. Bayezid döneminde (1481–1512) “Kıyamet-i Suğra” (Küçük Kıyamet) denen depremde gördüğü zarar üzerine son kez onarılmıştır.

Selymbria kalesi, dikdörtgen biçimindedir. Güney cephesi, gayet dik eğimle denize inen bir kayalık olduğundan buraya duvar yapılmamış, diğer üç cephe surla çevrilmiştir.
Kalenin batı kenarı 370 m, kuzey kenarı 350 m. ve doğu kenarı 310 m. uzunlukta olup kalenin alanı yaklaşık 9 bin metrekaredir. Kentin başlıca kapılarının, surların kuzey cephesinde yer aldığı ve Via Egnatia’ya doğru açıldığı bilinmektedir. (Via İgnatia İstanbul’u Adriyatik de¬nize bağlayan kentler arası büyük anayoldu.)
Kalenin içinde ve dışında kilise, havra, cami, saray gibi yapılar yer almıştır. Ancak Aleksios Apokaukos kilisesine ait bazı duvar, zemin vs. kalıntı ve de Sarnıcı hariç kalenin içinde ve dışındaki diğer kiliseler de günümüze gelememişlerdir.
Evliya Çelebinin seyahatnamesine göre de 500 tane kiremitli evden oluşan bir kale mahallesinden söz edilir. Yine Topkapı Sarayı arşivlerinde, 16.yy’a ait bir gravürde, kale içerisinde ve Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Haydar Ağa sarayı ile ilgili bilgi verilmektedir. Ayrıca Bizans İmparatoru Kantakuzen’in kızı Teodora’yla Osmanlı Padişahı Orhan Gazi arasındaki nişan töreninde burada yapıldığına dair bilgiler mevcuttur.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ