Seçim analizi: İstanbul 3. Bölge’de neler oluyor?

İstanbul’un Bakırköy, Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir gibi dev nüfuslu şehirlerini barındıran İstanbul 3. Bölge’de CHP oy patlaması yapıyor. CHP Genel Merkezi’ndeki anket sonuçlarına göre bölgede daha önce en fazla 9 Milletvekili çıkarabilen parti bu seçimde 12 Milletvekiline ulaştı.

Seçim analizi: İstanbul 3. Bölge’de neler oluyor?
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

İstanbul’un Bakırköy, Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir gibi dev nüfuslu şehirlerini barındıran İstanbul 3. Bölge’de CHP oy patlaması yapıyor. CHP Genel Merkezi’ndeki anket sonuçlarına göre bölgede daha önce en fazla 9 Milletvekili çıkarabilen parti bu seçimde 12 Milletvekiline ulaştı.

CHP Genel Merkezi tarafından yaptırılan anket sonuçları ve bu sonuçların D’Hondt seçim sistemine göre değerlendirilmesi sonucu, İstanbul 3. Bölge’de çıkan sürpriz sonuç parti kurmaylarını heyecanlandırdı. CHP Genel Merkezi’ndeki ankete göre İstanbul 3. Bölge’de CHP ve CHP listesinden seçime giren Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti’nin oy toplamı % 30’a ulaşıyor. 2018 yılındaki seçimde aynı bölgede bu oran % 25’ti ve CHP 9 Milletvekili çıkarabilmişti. Yeni seçim sistemine göre % 30 oyla 12 milletvekili çıkarılabiliyor.

36 Milletvekilinin seçileceği İstanbul 3. Bölge’de 12. sırada Silivrili bir siyasetçi ve aynı zamanda Halk TV’nin Genel Müdürü olan Doruk Bulut yer alıyor. Anket sonuçlarının değerlendirme ve analizlerine göre CHP’nin bölgede 12 milletvekilini koruyabilmesi için alt eşik % 29. Bu oranın altından % 26.6’ya kadar 11 milletvekili, % 26.6’nın altında ise 10 milletvekili çıkabiliyor. Ancak parti kurmayları ve anket sonuçlarının heyecanlandırdığı bölgedeki partililerin gözü milletvekili sayısını düşürmekte değil, artırmakta. CHP’lilere göre 13 milletvekili çıkarma ihtimali de uzak değil, eğer seçime kadar AKP bölgede biraz daha kan kaybederse %32 ile 13 milletvekili çıkartılabiliyor. Mayıs 2022’deki anketlerde bölgede ulaşılan tavan oy % 37’ye kadar çıkmıştı. Eğer tekrar bu orana yaklaşılırsa, daha doğrusu % 34’ün üstüne çıkılırsa 14 milletvekili de mümkün olabiliyor.

TİP BÖLGEDE YOK GİBİ
Öte yandan CHP’nin anketine göre Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) İstanbul 3. Bölge’deki oyu % 1 bile değil. Bu durumda TİP’in ilk sıra adayı TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın seçilmesi mümkün görünmüyor. Bölgede AKP dışında milletvekili çıkaracak diğer iki parti ise İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti. Eğer TİP bölgede % 3 oya ulaşabilirse, Genel Başkan Erkan Baş’ı Meclis’e gönderebiliyor ancak bu durumda oyları başabaş gözüken İYİ Parti ya da Yeşil Sol Parti’den 1 milletvekili almış oluyor. Eğer TİP % 5 oy alabilirse, ikinci sırada yer alan şehit Gazeteci Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe de Meclis’e gidiyor. Ancak TİP’in ikinci milletvekili, CHP’nin hanesinden bir milletvekili eksiltiyor.

MHP BARAJ ALTI
Öte yandan CHP’nin anketine göre MHP bölgede ancak iki milletvekili çıkarabiliyor. Bu seçimde ülke barajı olan % 7’nin altında kalması beklenen MHP, Cumhur ittifakı sayesinde baraja takılmıyor. 2018 Genel Seçimlerinde bölgeden üç milletvekili çıkarmasına rağmen bu seçimde kıl payı farkla 2 milletvekili çıkarabilecek gibi gözüken MHP’de kritik sınır olan % 5’in altına düşüldüğü durumda tek milletvekili ihtimali bile mevcut. 2018’de İYİ Parti’den milletvekili seçilen ancak Meclis’te yemin ettikten sonra Devlet Bahçeli’nin elini öpüp MHP’ye geçen Hayati Arkaz’ın üçüncü sıradan milletvekili seçilmesi mümkün gözükmüyor. 2018’de bölgede 3 milletvekili çıkaran Yeşil Sol Parti’nin bu dönem birinci sırasında Oyuncu Kerem Fırtına yer alıyor. HDP Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tweet atarak özel olarak destek istediği
Fırtına’nın Meclis’e girmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2018’de bölgeden üç milletvekili çıkaran İYİ Parti’de birinci sırada yer alan ve Genel Merkez kontenjanından aday gösterilen Ersin Beyaz, ikinci sıradaki ön seçim birincisi Seyithan İzsiz ile üçüncü sıradaki kadın kontenjanından Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’nun Ankara’ya gitmesi kesin gibi duruyor. AKP’nin bölgeden Meclis’e göndereceği isimler arasında ise
liste başı Numan Kurtulmuş, Özlem Zengin, HÜDAPAR Lideri Zekeriya Yapıcıoğlu ve Rümeysa
Kadak var.

ORC’NİN ANKETİNDE DE BENZER SONUÇLAR
Öte yandan geçtiğimiz hafta basında yer alan ORC Araştırma Şirketi’nin 13-16 Nisan tarihleri
arasında İstanbul 3. Bölge’de yaptığı anketin sonuçları da CHP’nin anketine paralel netice
içeriyor. ORC’nin anketinde AKP % 34.5, CHP % 29.3, Yeşil Sol Parti % 12.7, İYİ Parti % 11.8,
MHP % 5.2 çıkmıştı.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ