İstanbul’da Yabancılara Oturum İzni Durduruldu

İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması tüm ilçelere yayıldı.

İstanbul’da Yabancılara Oturum İzni Durduruldu
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulamasının 39 ilçenin tamamında yayıldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 verilerine göre Türkiye’de 5 milyon 400 bin yabancı uyruklu şahıs yaşıyor. 1 milyon 294 bin yabancıyla başı çeken İstanbul’da her geçen gün artan göç dalgası ve sorunlarına yönelik çözüm çalışmaları sürerken, alınan yeni kararla artık zorunlu haller dışında yabancı uyruklu şahıslara, “oturum” izni durduruldu.

39 ilçeye yayıldı

Milliyet’ten Ferit Zengin’in haberine göre, resmi nüfusu 15 milyon 908 bin, dinamik nüfusu ise 20 milyon olarak tahmin edilen mega kentte Ekim 2022 itibarıyla İçişleri Bakanlığı’nca 10 ilçede uygulamaya konulan yabancı şahıslara oturum izni verilmemesi uygulaması, geçtiğimiz martta bakanlıkça 39 ilçeye kaydırıldı. Can güvenliği, sağlık, eğitim ve uluslararası ticaretten kaynaklı hak gibi zorunlu hallerin haricinde oturum izninin durdurulduğu İstanbul’da, 7 Ekim 2022’de bakanlıkça alınan kararla yabancılara ikamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek.

Suriyeliler başı çekiyor

Resmi nüfusunun yaklaşık 8’de birinin (2 milyon 174 bin 766) kendi kütüğüne kayıtlı olduğu İstanbul’da, gayrimenkul edinimiyle vatandaşlık kazanan yabancıların haricinde İl Göç İdaresi’nin bir yıl önceki rakamlarına göre şehirde yaşayan 1 milyon 294 bin 124 yabancı uyruklu insan da nüfusun yüzde 8’ine tekabül ediyor. İstanbul’un yabancı nüfusu içerisinde yine resmi rakamlara göre 535 bin 25 kişiyle Suriyeliler başı çekiyor.

Ev kiralayanlara da ceza

İstanbul’da kaçak ve yasa dışı şekilde ev kiraya verenlerle, kaçak göçmen barındıran otel ve müesseselere yönelik para ve mühürleme cezasının yanı sıra hapis cezaları da başladı. Bu yıl başından itibaren yapılan çalışmalarda kontratsız ve yasa dışı şekilde 15 günün altında günübirlik ve haftalık olarak kaçak göçmenlere ev kiraya veren ve barındıran şahıslara yönelik yapılan 29 ayrı operasyonda gözaltına alınan 51 şahıstan her bir şahsa 26 bin 750 lira para cezası uygulandı. Aynı suçu üç defa üst üste işlemeleri halinde otelleri için ruhsat iptali, evleri için ise süresiz mühürleme cezası uygulanacak olan bu 51 şahıstan dördü tutuklanırken 6’sı hakkında adli kontrol uygulandı.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ