Edirne’de Lavanta Tarla Günleri başladı

Edirne’de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesinde düzenlenen Lavanta Tarla Günleri, açılış töreniyle ziyaretçilere kapılarını açtı. Lavanta üretiminin her geçen gün artış gösterdiği belirtilirken, tarımın önemi vurgulandı.

Edirne’de Lavanta Tarla Günleri başladı
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

EDİRNE’de, bu yıl 6’ncısı düzenlenen Lavanta Tarla Günleri, gerçekleştirilen törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Mor renkle kaplı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TTAE) bahçesinde düzenlenen açılışa gelen çok sayıda vatandaş, doğa harikası manzarada fotoğraf çekilerek anı kayıt altına alırken, temsili lavanta hasadı gerçekleştirildi.

Edirne‘de 2015 yılında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TTAE) tarafından ekilen lavanta bitkisinin mor renkle kapladığı tarlalarda geleneksel hale dönüştürülen ‘Lavanta Tarla Günleri’nin bu yıl 6’ncısı gerçekleştiriliyor. Kentte TTAE’nin Karaağaç Mahallesi Lozan Caddesi üzerindeki tarlasında 15-20 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen etkinliğin açılışı ise bugün gerçekleştirildi. Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan, TTAE Müdürü Adnan Tülek ve çok sayıda vatandaşın katıldığı açılışta, temsili lavanta hasadı yapılırken, gelen ziyaretçiler de bol bol fotoğraf çekildi.

‘LAVANTA ÜRETİMİ HER GEÇEN GÜN ARTIŞ GÖSTERİYOR’

Açılışta konuşan TTAE Müdürü Adnan Tülek, lavanta üretiminin Edirne’de her geçen gün geliştiğini belirtti. Tülek, “Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak 8 yıl önce 2015 yılında, lavanta tarımı üzerine araştırma faaliyetlerine başladık. Dünyada lavanta tarımı üzerine söz sahibi ülkelerden olan Bulgaristan’daki araştırma enstitüsü ile enstitümüz arasında gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Dünya genelinde uçucu yağ bitkilerinden en uçucu yağ bitkisi de lavanta olup ilimizde lavanta üretiminde her gün bir artış gözlenmektedir. Küçük adımlarla başlayan lavanta tarımı ve kültürünün ilimizde daha da gelişeceğini ve ekonomiye katkı sağlayacağını ümit ediyoruz” dedi.’

TARIM ÖNEMLİ’

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da enstitünün yaptığı çalışmalara değindi. Gürkan, “Gerçekten 8 yıl önce başlayan lavanta ekimi ve bunun üretime döndürülmesi başarılı bir şekilde Edirne’de gidiyor. Bu anlamda enstitümüz birçok üründe olduğu gibi bu anlamda da başarılı bir öncülük üstlendi. Gerek ilçeler, gerek köyler arasında, gerek arazilerde gezerken bu lavantaları görüyoruz. Ziraat Oda’mız sürdürdü, ticari bir alan yarattı. Tarım önemli. Sağlıklı gıda olmadan insan yaşamı olmuyor. Özellikle hibrit ürünlerde yaptığı çalışmalar konusunda enstitümüz çok başarılı. Bu hepimizi doğrudan ilgilendiren bir sektör. O nedenle bundan önce olduğu gibi bundan sonraki faaliyetlerinde de enstitümüzün yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Etkinlik kapsamında konuşmaların ardından Vali Kırbıyık, Belediye Başkanı Gürkan ve etkinliğe katılanlarla birlikte temsili lavanta hasadı yapıldı. Edirne Belediye Bandosu’nun da konser verdiği açılışta tarlayı ziyarete gelenler fotoğraflar çekilerek anı ölümsüzleştirdi.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ