Dolar/TL yeni haftaya rekorla başladı

Akaryakıt ve doğalgaz üzerinden alınan ÖTV oranlarındaki büyük artışın damga vurduğu hafta sonundan sonra yeni hafta, dolar/TL kurundaki rekorla başladı. Dolar/TL, bugün 26,23 ile yeni tarihi zirvesine ulaştı.

Dolar/TL yeni haftaya rekorla başladı
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Dolar/TL 26,23 seviyesindeki yeni tarihi zirveden güne başlarken bu hafta Merkez Bankası’nın (TCMB) kademeli artışlara devam edeceği mesajı verdiği faiz kararı izlenecek.

Sene başında 18,73 seviyesinde olan dolar kuru, 14 Mayıs’taki seçim öncesinde 19,60 TL’yi görmüş, 28 Mayıs’taki ikinci tur öncesinde ise 19,98 seviyesi görülmüştü.

Böylece bugünkü rekor sonrası dolar/TL kuru, seçimlerin yapıldığı 14 Mayıs’tan bu yana kurdaki yükseliş yüzde 32’yi aştı.

ÖTV’DEKİ KESKİN ARTIŞ FİYATLARA YANSIYACAK

Akaryakıttan alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) hafta sonunda keskin şekilde artırıldı. 

Akaryakıtın pompa fiyatı da yüzde 20’nin üzerinde artarken, pek çok ürünün fiyatında artış gerçekleşmesi kaçınılmaz görünüyor.

Bankacılar kur, faizler ve vergilerde artışların sürpriz olmadığını, seçim öncesi uygulanan politikaların ve deprem nedeniyle artan harcamaların sonucu olarak gördüklerini belirtiyorlar.

‘FAİZ ARTIŞLARI İHTİYACI DEVAM EDECEK’

Bir bankanın hazine müdürü, “Seçim öncesi ekonomide birçok gösterge olması gerektiği yerde değildi. Bunların başında kur geliyordu. Kur seçim sonrası daha makul seviyelere geldi ancak faizde ciddi bir yol alınması gerekecek” dedi ve ekledi:

“Bütçe için hesaplamalarımız deprem sonrası mali disiplini sağlayacak adımların büyük ölçüde atıldığı yönünde. Faizlerde ise kademeli bir anlayışla artırılacağı söylendiğinden bu ay 500 baz puan civarı artış için fiyatlama yapıldığını söyleyebiliriz. Takip eden aylarda da faiz artış ihtiyacı devam edecek.”

TCMB’NİN ENFLASYON TAHMİNİ BEKLENİYOR

Merkez Bankası (TCMB) kademeli bir faiz artışı sürecine girdiği mesajı verirken bir taraftan da sadeleşme adımları devam ediyor. Döviz politikalarını işlemcilerin daha ‘şeffaf’ olarak nitelediği değişikliklere gidiyor.

TCMB’nin 20 Temmuz’daki PPK kararı ardından ise önümüzdeki hafta enflasyon raporu mesajları öne çıkacak.

Hem temmuz faiz kararının tamamlanmış olması hem de üç yıllık TÜFE tahmininin paylaşılacak olması nedeniyle ekonomistler TCMB’nin bu raporuyla birlikte önümüzdeki dönem para politikası uygulamaları hakkında daha çok fikir sahibi olmayı bekliyorlar.

TCMB’nin 2023 sonu için TÜFE tahmini yüzde 22,3 seviyesinde bulunurken, yukarı revizyon ile birlikte raporda verilecek mesajlar takip edilecek.

ERDOĞAN’IN KÖRFEZ SEFERİ BAŞLIYOR

Ekonomistler TL’deki değer kaybı ve vergi artışlarının ve bunları takip eden zamların Temmuz ve Ağustos ayında enflasyonda belirgin çift haneye yaklaşabilecek bir aylık artışa neden olacağına da dikkat çekiyorlar.

Ekonomistler, yıl sonu TÜFE tahminlerinde mevcut yüzde 50’li düzeyden yüzde 60’a doğru revizyona gideceklerini de belirtiyorlar.

İç gündemde bugün Hazine’nin 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ihalesi, Haziran ayı bütçe verileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacağı Körfez ülkeleri ziyareti yer alıyor.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ