Bin yıllık gelenek: Kırklareli’de korku gecesi ‘Koleda’ kutlandı

Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesinde bin yıllık Balkan geleneği olan ‘Koleda’, kutlandı. Yüzlerini boyayan ve giydikleri kıyafetlerle korkunç görünen kalabalık grup, gelenek gereği camları vurarak belde halkını korkuttu.

Bin yıllık gelenek: Kırklareli’de korku gecesi ‘Koleda’ kutlandı
Reklam
Bu Haberi Paylaş:

Trakya’nın çeşitli yerleşim yerlerinde halk tarafından değişik isimlerle kışın en soğuk günlerinde düzenlenen korku geceleri, Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesinde ‘Koleda’ adıyla kutlanıyor. Balkanların bin yıllık geleneği olan etkinlikte, korkunç hikayeler anlatılıp daha sonra korkunç kıyafetler giyilen tarafından evlerin camlarına vurularak geziliyor.

İnanca göre evlerinde kabak tatlısı pişirip yiyenler korkmazken, kabak pişirmeyenler korkuyor.

Balkanlarda kutlanan ‘Koleda’nın bin yıllık gelenek olduğunu belirten Büyükmandıra Belde Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, “Balkan coğrafyasında bin yıldır devam eden bu geleneği biz de beldemizde düzenlenen etkinliklerle her yıl kutluyoruz. Balkanlarda dedelerimizin bin yıldır kutladığı bir gelenek bu. İnsanların bir masallarla, hikayelerle çocuklarımızın zihinlerini, hayallerini genişletmek için yapılan bir etkinlik” dedi.

Geceye Lüleburgaz ilçesinden ailesiyle gelen Ali Kandil de “Bu gece buraya Balkan geleneğini yaşatmaya geldik. Kıyafetleri özel hazırladık ve bu gece evlerinde kabak pişirmeyenleri korkutacağız” diye konuştu.

Geceye katılanlar kalabalık kortej oluşturup, korku maketleri ile süslenmiş parka geldi. Korkunç kıyafet giyenler evlerin camlarını çalarak belde halkını korkuttu. Korku gecesi alanda çalınan müzikler eşliğinde vatandaşın gönüllerince dans edip eğlenmesiyle devam etti.

Bu Haberi Paylaş:
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ